AKU, SI PENGKAJI RAMA-RAMA

/ Monday, November 27, 2006 /
Pernah satu ketika aku hampir putus asa dalam kerjaya aku, mengkaji dan meneliti rama-rama. bukannya mudah nak menjadi seorang yang sangat hebat dalam bidang yang diceburi. tapi kalau nak diikutkan, berlatih boleh mendatangkan hasil. tapi sukar nak diteruskan bila kita dah putus asa dengan sesuatu. rama-rama mudah untuk terbang pergi. lagipun jangka hayatnya taklah begitu lama. jadi disebabkan 2 perkara tadilah harapan aku untuk keluar memburu rama-rama semakin pudar.
3 minggu lepas, aku diberitahu ada spesis rama-rama baru kelihatan di sekitar kawasan bangi. pada mulanya berita tersebut taklah begitu menarik perhatian aku. tambahan pula, aku dah bersara dalam membuat kajian terhadap rama-rama. untuk mengkaji dan meneliti rama-rama bukan satu perkara yang mudah. aku perlu teliti. sebarang kesilapan boleh menjurus kepada satu kesilapan yang lain.aku diberitahu rama-rama tersebut bentuknya sedikit aneh, berwarna perang dan corak terbangnya amat berlainan dari rama-rama yang lain. aku mula terfikir. memandangkan spesis baru rama-rama yang diperkatakan agak menarik, apa salahnya kalau aku mulakan semula kerjaya aku? dan nafas si pengkaji rama-rama disambung semula :) esok juga aku nak pergi lihat sendiri akan keunikan rama-rama tersebut.
Esoknya aku pergi, dengan penuh harapan aku keluar pergi memburu. harap-harap juga tuah akan menyebelahi aku untuk menjumpai rama-rama tersebut. namun sebelum sempat sampai ke bangi lagi aku dah terjumpa rama-rama yang diperkatakan di tengah jalan. ya, benar. aku belum pernah lihat spesis rama-rama sebegini sepanjang hayatku sebagai si pengkaji rama-rama. unik. cantik. ia berwarna perang. ia punya mata yang besar berwarna putih. corak terbangnya sedikit aneh, kelihatan seperti tidak stabil. ia langsung tidak menunjukkan ciri-ciri seperti rama-rama lain yang pernah aku kaji sebelum ini,dimana agak tipikal dan boleh dijumpai dimana-mana kawasan sekitar lembah kelang. mungkin ini satu permulaan baru buat aku, si pengkaji rama-rama :)

0 pendapat:

Labels

Followers

 
Copyright © 2010 gob[blog] gundah-gulana, All rights reserved
Design by DZignine. Powered by Blogger